KONČAR - Institut za elektrotehniku

Istražujemo, razvijamo, ispitujemo i certificiramo. Primjenom znanja i suvremenih tehnologija pronalazimo inovativna rješenja za učinkovitu pretvorbu i prijenos električne energije.

KONČAR - Institut za elektrotehniku

Inovativnost i odgovornost u znanosti

Više od 6 desetljeća sudjelujemo u razvoju novih i inovativnih proizvoda i usluga u područjima transformatora, rotacijskih strojeva, visokonaponske i srednjenaponske opreme, energetskih pretvarača i komponenti tračničkih vozila. Globalno smo prepoznat partner koji doprinosi uspjehu KONČARA.

Ispitivanja električne opreme i mehaničkih komponenti vršimo u vlastitom Laboratorijskom centru s više od 700 akreditiranih metoda ispitivanja i umjeravanja u 8 suvremeno opremljenih laboratorija. Naša služba za ocjenjivanje sukladnosti proizvoda djeluje u skladu s međunarodnim, europskim i hrvatskim normama.

Monitoring
Institut za elektrotehniku

Monitoring

Uloga sustava monitoringa je rano otkrivanje mogućih kvarova i sprječavanje velikih materijalnih i financijskih gubitaka. U programu su sustavi monitoringa primarne elektroenergetske opreme poput transformatora, rotacijskih strojeva, sklopnih postrojenja, tračničkih vozila i željezničke infrastrukture.

Ove vrste nadzora omogućuju bolje gospodarenje vitalnim komponentama i pouzdano upravljanje rizikom. Sustavi omogućuju trajni nadzor opreme te dugotrajnu pohranu podataka i praćenje važnih događaja, a do danas smo ih isporučili u 60 zemalja diljem svijeta.

Nadzor i upravljanje u tračničkim vozilima
Institut za elektrotehniku

Nadzor i upravljanje u tračničkim vozilima

Sustav upravljanja i nadzora tračničkih vozila KONČAR TCMS modularna je hardverska i softverska platforma koja omogućuje  konfiguriranje optimalnog rješenja ugradbenog računalnog sustava upravljanja za sve tipove tračničkih vozila.

KONČAR TCMS lako je prilagodljiv zahtjevima pojedinačnih kupaca, a modularnost platforme omogućuje jednostavnu ugradnju u različita tračnička vozila - tramvaje, električne i dizel-električne vlakove te lokomotive.

Mjerenje električne energije
Institut za elektrotehniku

Mjerenje električne energije

Ovo je univerzalan sustav za mjerenje potrošnje električne energije koji se ugrađuje u sva tračnička vozila. Modularno osmišljen i razvijen jednostavno je prilagodljiv različitim vrstama vlakova i lokomotiva.

Sve komponente sustava razvijene su i certificirane u skladu s EN 50463 međunarodnim standardom. Uređaj prati sljedeće procesne veličine - potrošenu aktivnu energiju, potrošenu reaktivnu energiju, rekuperiranu aktivnu energiju, rekuperiranu reaktivnu energiju i GPS lokaciju.

Razvoj ugradbenih računalnih sustava
Institut za elektrotehniku

Razvoj ugradbenih računalnih sustava

Gotovo tri desetljeća pomažemo našim kupcima u rješavanju izazova povezanih s elektroničkim ugradbenim računalnim sustavima. Uspjeli smo razviti platforme modularnih rješenja za širok raspon primjena te uspješno rješavamo problem zastarijevanja elektroničkih komponenata kroz kompatibilnost hardvera i softvera. Specijalizirani smo za istraživanje, razvoj i ekspertne usluge u skladu sa zahtjevima funkcionalne sigurnosti – EN 50126/8/9 do SIL4.

vodik tehnologija
Institut za elektrotehniku

Autonomni sustav napajanja s vodikovim tehnologijama

Ovim rješenjima opremamo sustave za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sunca i vjetra uz korištenje vodikove tehnologije.

Sustav upravljanja razvijen na vlastitoj HW i SW platformi sudjeluje u optimalnoj regulaciji energetske bilance svih izvora i spremnika energije te ima mogućnost daljinske komunikacije. Kod ovakvih modernih projekata cilj je da autonoman sustav napajanja radi kao zatvoreni sustav, sposoban napajati trošila bez emisije stakleničkih plinova.

Usluge Instituta

Usluge Instituta

Osim što svojim djelovanjem podržavamo Grupu KONČAR u projektiranju, izgradnji i unaprjeđenju vlastitih složenih rješenja i proizvoda, pružamo brojne usluge istraživanja, razvoja te ispitivanja i dijagnostike vanjskim partnerima i kupcima.

Odjel istraživanja i razvoja inovacijama unaprjeđuje proizvodni program KONČARA namijenjen globalnom tržištu. Naši znanstveno-istraživački projekti primjenom najsuvremenijih tehnologija obogaćuju naša složena rješenja.

Laboratorijski centar akreditiran je i opremljen za razne vrste ispitivanja i umjeravanja potrebnih kod plasiranja proizvoda na tržište. Uz primjenu zakonom propisanih i vlastitih certifikacijskih shema, vršimo ocjenjivanje sukladnosti sa zahtjevima normi, propisa i ostalih specifikacija.

Informacijsko-dokumentacijski odjel i knjižnica

Informacijsko-dokumentacijski odjel i knjižnica

Odjel ima dugu i bogatu tradiciju još od 1946. godine, kada je osnovana knjižnica tadašnjeg poduzeća Rade Končar. Danas smo tu kako bismo dijelili resurse s lokalnom i međunarodnom zajednicom i pružali pristup informacijama. Podupiremo kvalitetno istraživanje i razvoj te smo zaduženi za čuvanje i zaštitu stručnog znanja.

Raspolažemo fondom s više od 20 000 tiskanih stručnih knjiga te preko 800 naslova znanstvenih i stručnih časopisa iz područja elektrotehnike, elektronike, energetike, transporta i prirodnih znanosti. Korisnicima omogućujemo pristup bazama znanstvenih i stručnih e-knjiga, e-zbornika, e-članaka, doktorskih disertacija te magistarskih i diplomskih radova.

Digital Factory Lab

Digital Factory Lab

Digital Factory Lab (DFL) virtualno je mjesto izgrađeno oko vrhunskih softverskih rješenja za proizvodnu industriju. Ideja inovacijskog laboratorija je učiniti korake prema digitalnoj transformaciji / digitalnoj tvornici / industriji 4.0 lakšima i manje rizičnima.

DFL je inicijativa KONČARA, Dassault Systèmesa  i CADCAM grupe. Ostali partneri mogu se pridružiti inicijativi trajno ili povremeno ako je to u interesu projekta. Takvi sudionici mogu biti tvrtke, konzultanti, institucije, sveučilišta ili pojedinci. Svaki dionik može imati različite razloge za sudjelovanje u laboratoriju inovacija. Najveće su mogućnosti u poboljšanju poslovnih i tehnoloških odnosa, otvaranju novih prilika suradnjom na tehnološkoj razini te prijenosu znanja i poboljšanju tržišne vidljivosti.

Izdvojeni projekti

Sustav monitoringa agregata za HE Chashma, Pakistan
Sustav monitoringa agregata za HE Chashma, Pakistan
Sustav monitoringa agregata za HE Chashma, Pakistan

U elektranu HE Chashma u Pakistanu isporučili smo sustav monitoringa za svih 8 cijevnih hidroagregata. Sustav obuhvaća mjerenja vibracija i zračnog raspora te je priključen i na sustav zaštite.

U rad pušten MCM sustav za HE Nyumba Ya Mungu u Tanzaniji
U rad pušten MCM sustav za HE Nyumba Ya Mungu u Tanzaniji
U rad pušten MCM sustav za HE Nyumba Ya Mungu u Tanzaniji

Početkom rujna 2022. godine u rad je uspješno pušten sustav monitoringa dvaju agregata u hidroelektrani (HE) Nyumba Ya Mungu u Tanzaniji. 

Samostalni vodoenergetski projekt Ras Laffan C, Katar
Samostalni vodoenergetski projekt Ras Laffan C, Katar
Samostalni vodoenergetski projekt Ras Laffan C, Katar

Za korisnika Ras Girtas Power Company u Katru isporučen je i instaliran KONČAR TMS sustav za 12 step-up transformatora, od kojih je 8 transformatora snage 310 MVA i 4 transformatora snage 330 MVA.

Vijesti i novosti

Saznaj sve o nedavnim aktivnostima, uspjesima i važnim projektima.

Novi patent za metodu i uređaj za prikaz signala sigurnosne jedinice
Novi patent za metodu i uređaj za prikaz signala sigurnosne jedinice
Novi patent za metodu i uređaj za prikaz signala sigurnosne jedinice

Uspješna suradnja s KONČAR – Inženjeringom (KET) rezultirala je novim intelektualnim dostignućem.

DEWA odobrenje Laboratorijskom Centru
DEWA odobrenje Laboratorijskom Centru
DEWA odobrenje Laboratorijskom Centru

Nakon vrlo zahtjevnog višemjesečnog audita naš Laboratorijski Centar dobio je odobrenje tvrtke Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) za ispitivanje elektroenergetske opreme.

Uvijek smo u potrazi za novim talentima

Stvarajmo održivo društvo zajedno

Imaš pitanje ili želiš saznati više o djelovanju našeg Instituta? Ne ustručavaj se kontaktirati nas.

Javi nam se
Končar
Certifikati

Akreditacija i certifikati

Akreditacijama potvrđujemo svoju neovisnost i kompetentnost u pružanju usluga ispitivanja, umjeravanja, inspekcije i certificiranja. Uz stručno osoblje te uporabom suvremene ispitne i mjerne opreme zadovoljavamo zahtjeve međunarodnih normi i potrebe korisnika usluga.

Akreditirani smo od strane Hrvatske akreditacijske agencije (HAA), potpisnice EA-MLA i ILAC-MRA.

Laboratorijski centar akreditiran je prema HRN EN ISO/IEC 17025:

Služba za certificiranje i inspekciju proizvoda – SCERT akreditirana je prema HRN EN ISO/IEC 17065 za certificiranje u području opisanom u Potvrdi o akreditaciji br. 3169

Služba za certificiranje i inspekciju proizvoda – SCERT akreditirana je prema HRN EN ISO/IEC 17020 za inspekciju u području opisanom u Potvrdi o akreditaciji br. 6544 prema popisu normi dostupnom na ovoj poveznici.

Posjedujemo sljedeće certifikate za sustave upravljanja:

Tvrtka: KONČAR - Institut za elektrotehniku d.o.o. za istraživanje, razvoj i usluge

Skraćeni naziv: KONČAR - Institut za elektrotehniku d.o.o.

Sjedište i adresa: Fallerovo šetalište 22, 10000 Zagreb

Telefon: +385 1 3667 315

Faks: +385 1 3667 317

E-mail: info@koncar-institut.hr

Web: www.koncar-institut.hr

PDV broj: 37724368086

Matični broj subjekta (MBS): 080143769

Kontakt

Javi nam se putem forme u nastavku i ostvarimo suradnju već danas.

Potvrđujem da sam pročitao/la i da prihvaćam Politiku privatnosti za korištenje podataka dostavljenih putem ovog obrasca

KONČAR – Institut za elektrotehniku
Fallerovo šetalište 22, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: +385 1 3667 315
E-mail: info@koncar-institut.hr