Istraživanje i razvoj

Tehnički i tehnološki razvoj KONČARA

Snažan oslonac na znanje, posebno na vlastitu pamet, iskustvo i vještine, bio je važan i trajan čimbenik u našem tehničkom i tehnološkom razvoju.

Naš je razvojni put bio zaista zanimljiv - od profiliranja tvornice i programa, stvaranja okvira industrijskog poduzeća, etape specijalizacije i decentralizacije prepoznate po razvoju širokog spektra energetske opreme do etape intenzivnog razvoja koji nam je donio proboj u svjetski tehnološki vrh. Upravo nam kvaliteta i tehnološka razina omogućuju da i danas održavamo svoju nišu u snažnoj svjetskoj konkurenciji i svoje prepoznato visoko mjesto na međunarodnoj energetskoj pozornici.

Prve izvozne licence za Poljsku i Italiju

Malo je poznata činjenica da je prva licenca, koju smo ustupili poslovnim partnerima iz Poljske i Italije, bila ona za proizvodnju električne opreme za brodska vitla prema patentu inženjera Berislava Jurkovića, kasnije profesora na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Bilo je to početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i to je bio prvi industrijski transfer tehnologije u Jugoslaviji u obliku prodaje licence. Isto tako, godine 1984. plasirana je licenca za strujne i naponske mjerne transformatore u Indiju. Slijedi transfer tehnologije za niskonaponske visokoučinske osigurače i tehnologija za energetske transformatore u Argentinu, za ugostiteljsku opremu u Egipat, aparate za zavarivanje u Ujedinjeno Kraljevstvo, grebenaste sklopke u Tursku, visokonaponske okretne rastavljače u Venezuelu te protueksplozijske zaštićene transformatore za rudnike, mjerne, aralditne i suhe transformatore u Brazil.

Izvozne perjanice

Transformatori su posebno poglavlje u našoj tehničkoj i tehnološkoj povijesti. Bilo da je riječ o energetskim, mjernim, specijalnim ili distributivnim transformatorima, danas zauzimaju visoko mjesto na svjetskoj razini. Gruba računica pokazuje, ako se gleda po broju stanovnika, da je Hrvatska po tom kriteriju najveći izvoznik transformatora na svijetu. Osim svojedobno brodogradnje, ni u jednom segmentu proizvodnje nisu postignuti takvi rezultati. To se u velikoj mjeri odnosi i na generatore, koji su također osvojili svijet. Prisjetimo se prvih radova na hidroelektranama i osvajanja proizvodnje generatora velike snage. Činjenica je da smo sudjelovali u izgradnji hidro i termoelektrana širom svijeta (od kojih su mnoge još u punom pogonu) što je potvrda kvalitete i poslovne umješnosti.

Tiristorska lokomotiva, tramvaji i vlakovi

Kad smo 1981. godine proizveli tiristorsku lokomotivu, u to vrijeme je to uspjelo samo petorici svjetskih proizvođača tračničkih vozila. Bio je to trijumf visokog tehničkog i tehnološkog standarda te svakako pripada redu važnijih uspjeha naših stručnjaka, koji je tijekom godina končarevcima donio mnoga priznanja, a tiristorizacijom diodnih lokomotiva našao i put do izvoza. Ovladavanje tehnologijom složene izrade niskopodnih električnih tramvaja i vlakova 2000-ih godina također pripada u kategoriju visoke tehnologije. I tu je samo mali broj svjetskih proizvođača osposobljen držati korak u razvoju. Prvi prodor niskopodnog tramvaja izvan granica naše zemlje u Latviju stoga otvara novi manevarski prostor za daljnju ekspanziju i tehnološku nadogradnju. Konačno, ne treba se libiti i naglasiti da su sto četrdeset i dva niskopodna tramvaja potpuno izmijenila vizuru grada Zagreba, a niskopodni električni vlakovi uvelike su pridonijeli modernizaciji hrvatskog željezničkog gradskog i prigradskog prometa. Sve to govori o dugoj tradiciji primijenjenih istraživanja inovativnih i kreativnih inženjera, koji su stvarali i pridonosili razvoju naših proizvoda i tehnologija. U stoljetnom razdoblju naši su inženjeri stvorili više od 120 originalnih i patentom zaštićenih inovacija, usvojili četrdesetak licenci i omogućili prodaju dvadesetak KONČAREVIH licenci.

Institut – motor razvoja KONČARA

Primijenjena istraživanja i vlastiti razvoj proizvoda prisutni su od našeg osnutka, davnih dvadesetih godina prošloga stoljeća. Punu afirmaciju doživljavaju u ustanovi Elektrotehnički institut poduzeća RADE KONČAR, osnovanoj 25. ožujka 1961. i restrukturiranoj putem stečaja krajem 1990. u trgovačko društvo KONČAR – Institut za elektrotehniku koje preuzima ulogu na tržišnim načelima te znatno pridonosi razvoju proizvodnih programa cijele Grupe KONČAR, ali i razvoju vlastitih novih proizvoda i usluga. Nedavno smo u rad pustili i novi laboratorij za velike električne strojeve i pogone, visokotehnološki kompleks kakvih ima svega nekoliko u svijetu. Dio je Laboratorijskog centra Instituta koji čini osam međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje više od 700 metoda ispitivanja i umjeravanja.

Digitalizacija elektroenergetskog sustava

Naši su prioriteti usko naslonjeni na one EU-a, odnosno Europski zeleni plan. U kontinuiranom procesu reorganizacije nastavljeno je jačanje segmenta obnovljivih izvora energije, kao i sveopće digitalizacije proizvoda i usluga. KONČAR – Digital je preuzeo ulogu nositelja digitalne transformacije, a posebna pozornost posvećena je razvoju rješenja namijenjenih kibernetičkoj sigurnosti, naprednim energetskim mrežama te brojnim drugim inovativnim digitalnim rješenjima u segmentima poput pametnih gradova i podatkovnih centara. Digitalizacija energetskog sustava mijenja poslovne modele koji su se odvijali desetljećima, uz sve više automatiziranih sustava kontrole i nadzora. Za uspješan razvoj digitalnih rješenja važna su upravo znanja i iskustva koja smo osigurali kroz više od 40 godina iskustva u razvoju softvera za upravljanje energetskim sustavima i kritičnom infrastrukturom.