KONČAR ostvario odlične rezultate i u drugom kvartalu

Nastavak pozitivnog trenda poslovanja

Nakon povijesne 2021. godine i rekordnog prvog kvartala 2022., putanju rasta nastavili smo i u drugom tromjesečju ove godine, ostvarivši odlične rezultate poslovanja. To se u prvom redu odnosi na povećanje poslovnih prihoda za 20,5% i ugovorenosti za 20,2%. Tome se trebaju i prvi put pridodati konsolidirani rezultati Dalekovod Grupe. Zabilježen je i novi globalni uspjeh, povratak na tržište Iraka, gdje je KONČAR potpisao 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju HE Haditha. Unatoč nastavku pozitivnog trenda poslovanja i izvrsnim financijskim pokazateljima, Grupa KONČAR prvo polugodište zaključuje i uz visoku razinu opreza uslijed nepredvidivih i nestabilnih globalnih okolnosti.

„Uz odlične rezultate na ugovaranju novih poslova koji osiguravaju daljnji rast poslovanja ostvareni su i izuzetno dobri financijski rezultati. Međutim, potencijalna nova gospodarska kriza uzrokuje izniman pritisak na operativnu učinkovitost i zahtijeva primjerenu reakciju te stalni kontakt s kupcima i dobavljačima. U protekle dvije godine znatno smo povećali volumen poslovanja te smo u ovu poslovnu godinu ušli s povijesno najvećom ugovorenošću, no ovakav rast cijena energenata nismo mogli predvidjeti i to će zasigurno utjecati na naše procese i troškove. Očekujemo kako će u srednjoročnom razdoblju ova situacija imati za posljedicu smanjivanje profitnih marži, jer nećemo sve troškovne čimbenike biti u mogućnosti u cijelosti ugraditi u cijene svojih proizvoda. U sljedećem razdoblju, bez obzira na sve nestabilnosti i ograničenja s kojima se suočavamo, prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti, nastaviti s investicijskim aktivnostima te aktivnostima daljnje integracije Dalekovoda u poslovanje KONČARA“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Uz sve nepredvidive i nepovoljne okolnosti knjiga narudžbi jednog od vodećih regionalnih izvoznika, Grupe KONČAR, i dalje raste. U prvom polugodištu ugovoreni su novi poslovi vrijedni čak 2.624,6 milijuna kuna, što je za 446,4 milijuna kuna ili 20,5 posto više u odnosu na prošlu godinu. Pritom ponajveći značaj pripada izuzetno važnom, 65 milijuna eura vrijednom ugovoru potpisanom u lipnju s iračkim ministarstvom elektroenergetike za revitalizaciju HE Haditha, koju je 80-ih godina prošlog stoljeća izgradila upravo Grupa KONČAR.

Odnos realiziranih i novougovorenih poslova, book-to-bill ratio, izuzetno je povoljan i iznosi 1,37. Nadalje, stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju lipnja 2022. iznosi 5.717,6 milijuna kuna, što je 14,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine i 904,0 milijuna kuna više u odnosu na stanje na isti dan prošle godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za gotovo 1 milijardu kuna te ukupno iznosi 6.707,0 milijuna kuna.

Kad je riječ o prihodima od prodaje proizvoda i usluga KONČAREVIH društava, ostvareno je ukupno 1.915,6 milijuna kuna, što je 322,5 milijuna kuna ili 20,2 posto više u odnosu na ostvareno u prvom polugodištu 2021. godine. Uključivanjem Dalekovoda u financijske izvještaje KONČARA prihodi se povećavaju za dodatnih 261,4 milijuna kuna i iznose 2.177,0 milijuna kuna. Pritom se pribrajaju samo prihodi Dalekovod Grupe u drugom kvartalu. Tako konsolidirana neto dobit KONČAREVIH društava iznosi 224,6 milijuna kuna i veća je za 150,7 milijuna kuna. Naposljetku, ostvarena EBITDA iznosi 284,6 milijuna kuna i veća je za 154,9 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDA-u prvom polugodištu 2021. godine. EBITDA marža iznosi 14,9 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,1 posto. Normalizirana EBITDA iznosi 140,1 milijun kuna i veća je za 23,6 milijuna kuna od normalizirane EBITDA-e ostvarene za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.