Prvi srednje energetski transformator s certifikatom ugljičnog otiska

Tijekom veljače transformator je uspješno prošao audit provjere ugljičnog otiska certifikacijske kuće Société Générale de Surveillance (SGS).

U društvu KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) za isporuku je spreman transformator snage 80 MVA, naponskog prijenosnog omjera 132±12×1,53%/68 kV za novog kupca u Španjolskoj. Riječ je o jednoj od španjolskih distribucija, inače u vlasništvu talijanske energetske grupacije. Transformator je uspješno ispitan potkraj 2021. godine i montirat će se u Transformatorsku stanicu Nueva Celulosa, koja se gradi u sklopu proširenja i jačanja električne mreže u industrijskoj zoni Motril u Granadi, glavnom gradu istoimene pokrajine. Uz turizam najvažnija gospodarska djelatnost Granade je staklenička proizvodnja povrća i voća, pa je jedan od zahtjeva španjolskog kupca bila i ugradnja mreže za zaštitu od ptica oko hladila transformatora.

D&ST-ov transformator s certifikatom ugljičnog otiska

Posebnost projekta je da se prvi put izdaje certifikat ugljičnog otiska proizvoda (Products Carbon Footprint – CFP) za srednje energetske transformatore D&ST-a. Tijekom veljače transformator je uspješno prošao audit provjere ugljičnog otiska certifikacijske kuće Société Générale de Surveillance (SGS). Podsjetimo, SGS je u suradnji s D&ST-om 2021. godine izradio CFP studiju prema smjernicama norme ISO 14067:2018 u kojoj su dana načela, zahtjevi i smjernice za kvantifikaciju te izvještavanje o ugljičnom otisku proizvoda. Time je D&ST osigurao sredstvo za izračunavanje i posljedično smanjenje ugljičnog otiska svojih proizvoda. ISO 14067 dio je niza normi ISO 14060 koji se odnosi na kvantifikaciju, praćenje, izvještavanje i validaciju emisija stakleničkih plinova, kao podrška niskougljičnim održivim tvrtkama.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.