KONCAR CLOOS robot welding station

KONČAR nastavlja s planiranim ulaganjima u proizvodnju, a posljedično i na podizanje razine kvalitete i konkurentnosti svojih proizvoda. Naime, situacija se na globalnim tržištima bitno promijenila te kupci sve više pažnje posvećuju kvaliteti vlastitih proizvoda, što se, naravno, odražava na sve tvrtke i proizvođače u lancu isporuke. Prateći zahtjeve kupaca jedno od KONČAR Društava, specijaliziran za izradu zavarenih komponenata za potrebe energetike, transporta i industrije, stalno ulaže i razvija u tehnološki proces zavarivanja. Tijekom veljače ove godine završeno je ulaganje u portal za zavarivanje koji je u pogonu bio više od petnaest godina.

Riječ je o cjelovitoj obnovi postojećeg stroja za automatizirani postupak zavarivanja taljivom elektrodom pod zaštitom praška (EPP). Time je uz visoku produktivnost pri zavarivanju i navarivanju debljih i duljih spojeva u samo jednom prolazu, podignuta i razina kvalitete proizvoda te povećana učinkovitost proizvodnog procesa.

Nedavno je u proizvodnom pogonu jedne KONČAR tvornice na lokaciji Sesvetski Kraljevec u rad puštena i prva robotska stanica CLOOS za zavarivanje. Proces zavarivanja ubrzan je tri puta, odnosno za jedan sklop zavarivač treba 8 sati, dok robot zavari tri takva sklopa za isto utrošeno vrijeme. Pritom treba istaknuti da su kvaliteta i brzina zavarivanja ujednačene i bez odstupanja, što je posebno važno kod zavarivanja ponovljivih komponenata, a potvrđuju to i ispitivanja NDT metodama. Inače na robotu se radi u dvije smjene a, uz dijelove transformatorskih kotlova, zavaruju se i komponente iz specijalnog programa, kao što su one za vlakove, tramvaje i generatore. Treba spomenuti i planirani projekt s njemačkim partnerom, kupcem transformatorskih kotlova. Naime, na nekoliko mjeseci će se u navedenoj KONČAREVOJ tvornici postaviti partnerova robotska stanica za izradu raznih komponenata. Cilj je istražiti mogućnosti podizanja konkurentnosti KONČARA usavršavanjem tehnologije zavarivanja u proizvodnji.