KONČAR dizelsko-električni motorni vlak

KONČAR – Električna vozila i HŽ Putnički prijevoz potpisali su dodatak Ugovoru za nabavu dizelsko-električnih motornih vlakova kojim je osigurana proizvodnja četiri nova dizelsko-električna motorna vlaka. Sredstva za vlakove osigurana su Zajmom Svjetske banke.

Novi dizelsko-električni motorni vlakovi bit će proizvedeni na jedinstvenoj platformi vlakova serije 6112 i 7023. Prvi dizelsko-električni motorni vlak u redoviti promet pušten je 15. veljače 2016. godine.

Dizelsko-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023 je trodijelna niskopodna garnitura. Maksimalna brzina vlaka je 120 km/h, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Garnitura je sastavljena od dva krajnja motorna vagona s upravljačnicom i srednjeg vagona. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata, a vlak ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle. Zahvaljujući dvokrilnim širokim vratima, omogućen je brzi izlazak i ulazak većeg broja putnika, a prozorska stakla zatamnjena su 60% radi zaštite od sunca. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja u službenim mjestima najavljuju se putem sustava za informiranje putnika, koji na temelju podataka o položaju vlaka iz GPS uređaja emitira poruke na displejima i putem razglasa.

Nabava novih vlakova unapređuje kvalitetu prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika, a novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.

Proizvodnja četiri dizelsko-električna motorna vlaka nastavak je realizacije ugovora za nabavu vlakova koje su HŽ Putnički prijevoz i KONČAR – Električna vozila potpisali 2014. godine.