Društvo KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KONČAR – KET) je s HŽ Infrastrukturom ugovorilo isporuku i ugradnju opreme za osiguranje 50 željezničko-cestovnih prijelaza po principu „ključ u ruke“. Radovi i nabava opreme financiraju se u sklopu projekta Svjetske banke „Održive hrvatske željeznice u Europi”, čime će se povećati sigurnost željezničko-cestovnih prijelaza.

U sklopu ugovora, KONČAR – KET će isporučiti uređaje za automatsko osiguranje 49 željezničko-cestovnih prijelaza i jedan pješački prijelaz koji će se instalirati na 50 lokacija u Hrvatskoj. U projekt su, uz KONČAREVA društva, uključeni i vanjski partneri.

Ugovor obuhvaća izradu izvedbenih projekata, proizvodnju opreme, izvođenje svih radova na terenu, što obuhvaća i ispitivanje te puštanje u uporabu opreme na svim lokacijama.

Dovršenje cijeloga projekta očekuje se u kolovozu 2021. godine. Realizacija će se odvijati u pet etapa, a tijekom svake ugradit će se oprema na deset lokacija. Vrijednost ugovora veća je od 72 milijuna kuna.

„Kao društveno odgovorna tvrtka svjesni smo opasnosti na željezničko-cestovnim prijelazima te kontinuirano radimo na pružanju bolje i učinkovitije zaštite, promovirajući pouzdana rješenja zaštite elektroničkim uređajima koji udovoljavaju zahtjevima visoke razine sigurnosti SIL4 (Safety integrity level 4). Još 1998. godine razvili smo i ugradili prvu generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza te smo do sad u rad pustili njih više od 100. Usavršavanjem uređaja kroz godine, primjenjujući najnovije tehnologije, stručnjaci iz Grupe KONČAR razvili su i proizveli treću generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza. Uređaji tipa KLC3 su u skladu s CENELEC normama najviše razine sigurnosti SIL4 te odgovaraju tehničkim specifikacijama normi HŽ Infrastrukture“, dr. sc. Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport.