KONČAR-MES kočioni motori

Društvo KONČAR – Mali električni strojevi (MES) isporučilo je krajem travnja 2020. godine specijalne kočione motore namijenjene za aplikaciju dizanja vitala na brodovima ledolomcima. Riječ je o nastavku projekta Baltic – Ice Breaker za koji je Društvo ovaj put isporučilo specijalnu izvedbu elektromotora veličine IEC280, s tri brzine i kočnicom. Motori će pogoniti brodska vitla, a zbog niskih temperatura i specifičnih uvjeta okoline u kojima će raditi, motori su konstruirani korištenjem čeličnih dijelova iznimne postojanosti te su u visokoj klasi korozijske zaštite. Motori su proizvedeni u skladu sa zahtjevima i normama ruskog brodskog registra RMRS.

S obzirom na to da je namjena uređaja na koje su motori ugrađeni podizanje sidra, Društvo je prema zahtjevima kupca proizvod projektiralo u visokopouzdanoj trobrzinskoj izvedbi s brzinama 360/725/1475 o/min.

S ciljem povećanja pouzdanosti pogona motori su opremljeni i nizom dodatne opreme – od elektromagnetske kočnice MES-ove proizvodnje do termičkih zaštita namota i senzora za nadgledanje temperature namota.

Ovim projektom MES je još jednom pokazao da sa svojim timom stručnjaka može napraviti vrhunski proizvod koji zadovoljava svim zahtjevima kupaca i koji je prilagođen ekstremnim uvjetima rada. KONČAR – MES se s pravom može svrstati među najveće svjetske proizvođače specijalnih brodskih kočionih motora.