potpisivanje ugovora između KONČARA i China XD Electric Co.

U gradu Xi’anu u Kini danas je potpisan dionički ugovor o zajedničkom poduhvatu (joint venture) za proizvodnju visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom SF6 (GIS) naponske razine od 170 do 420 kV između KONČAR – Elektroindustrije i China XD Electric Co.

Zajedničko društvo pod nazivom „KONČAR-XD High Voltage Switchgear“ bit će u 50 postotnom vlasništvu svakog od partnera sa sjedištem u Zagrebu.

Procijenjeno ulaganje iznosi oko 120 milijuna kuna od čega se više od 60 posto odnosi na temeljni kapital novog društva.

Novi asortiman bit će nadopuna postojećem KONČAREVOM proizvodnom programu, a proizvodi su prvenstveno namijenjeni tržištu Europe. Novi pogoni bit će smješteni na lokaciji KONČARA u Sesvetskom Kraljevcu, zaposlit će se novih 60 stručnih i visokoobrazovanih radnika. Prvi proizvodi za tržište bit će isporučeni 2020. godine.

China XD Electric Co. osnovana je 1959. godine, ima 14 tisuća zaposlenih i jedna je od značajnijih svjetskih tvrtki u području proizvodnje elektroenergetske opreme čije dionice kotiraju na šangajskoj burzi.