KONCAR-XD

Danas je između KONČAR – Elektroindustrije i kineske grupe China XD Electric Co. sklopljen ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponske opreme. Ugovor su potpisali Yaping Wang, generalni direktor tvrtke XD Electric Switchgear, i dr. sc. Miroslav Poljak, član Uprave KONČARA.

Domaćin svečanosti koja je održana u Poslovnom neboderu KONČARA bila je Uprava KONČARA na čelu s predsjednikom Darinkom Bagom, a događaju su prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predstavnici Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH.

Ovo svečano potpisivanje nastavak je aktivnosti u području proizvodnje visokonaponske sklopne opreme. Nakon dvogodišnjih pregovora 12. lipnja 2018. godine u Xi’anu (Kina) s kineskom grupom China XD Electric Co. potpisan je dionički ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponskih, plinom SF6 izoliranih, sklopnih postrojenja (GIS postrojenja) naponskih razina od 170 do 420 kV.

Današnjim ugovorom osnovano je zajedničko društvo „KONČAR-XD Visokonaponska sklopna postrojenja“ sa sjedištem u Zagrebu, i u 50-postotnom vlasništvu svakog od partnera. Ulaganje iznosi 140 milijuna kuna, od čega se više od 50 posto odnosi na temeljni kapital novog društva. Proizvodni program će se nastavljati na asortiman društva KONČAR – Aparati i postrojenja (KAP), a prodajnim kanalima bit će usmjeren prema europskim tržištima. Društvo će u početku zaposliti pedesetak radnika, a s glavnim proizvodom na tržište planira izaći krajem 2020. godine. Proizvodni pogoni ukupne površine 5000 m2 bit će izgrađeni na lokaciji Sesvetski Kraljevec, te će omogućavati montažu i ispitivanje visokonaponske opreme do 550 kV.