Potpisan sporazum o suradnji i donaciji KONČARA i Fakulteta FEIT iz Makedonije

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) i Fakultet elektrotehnike i informacijske tehnologije (FEIT) iz Skopja potpisali su sporazum o suradnji te donaciji SCADA sustava PROZA NET za „Centar za transfer tehnologije i inovacije” (INNOFEIT).
Sporazum su, u sklopu MAKO CIGRÉ konferencije u Ohridu, danas potpisali dekan FEIT-a prof. dr. sc. Dimitar Taskovski i predsjednik Uprave KET-a Mišo Jurković.

Suradnja KET-a i FEIT-a obuhvaća realizaciju znanstveno-istraživačkih i razvojnih projekata, korištenje međusobnih specifičnih stručnih znanja stručnjaka, opreme i laboratorija.

KET je tom prilikom uručio i SCADA sustav PROZA NET koji će se koristiti u novom centru FEIT-a. Naime, u cilju jačanja suradnje između sveučilišta i industrije, FEIT je pokrenuo „Centar za transfer tehnologije i inovacije” (INNOFEIT) kako bi svoje studente bolje pripremio za rad u industriji. INNOFEIT će biti središte za interakciju profesora i studenata FEIT-a s industrijskim partnerima koji će poticati veze i prijenos tehnologije, kao i nove inovativne ideje te tako pomoći u ekonomskom rastu tvrtki i društva u cjelini.

PROZA NET SCADA sustav predstavlja višekorisnički distribuirani programski sustav za nadzor i upravljanje objektima i postrojenjima u energetskim sustavima. Modularna arhitektura u skladu je sa zahtjevom za visoku kvalitetu sustava i visoki stupanj integracije s vanjskim sustavima. Osnovne su mu prednosti visoka pouzdanost, fleksibilnost i skalabilnost. Može se koristiti za različite razine nadzora i upravljanja, od staničnog računala na razini postrojenja sve do velikih centraliziranih sustava upravljačkih centara u stvarnom vremenu. Sustavom je moguće upravljati postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, transporta te vodoprivredi. PROZA NET SCADA sustav u potpunosti je razvijen u KET-u kao rezultat vlastitog znanja i iskustva.