планета Земли

Diljem svijeta se na današnji dan obilježava Dan planeta Zemlje, povodom čega se održavaju brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša.

Cilj obilježavanja tog dana je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i naseljenim područjima, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Dan planeta Zemlje je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike, a u toj prvoj masovnoj demonstraciji za okoliš je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Grupa KONČAR tijekom cijele godine na razne načine brine o smanjenju štetnih utjecaja na prirodni okoliš, prije svega odgovornim ponašanjem kroz kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda, ali i drugim svakodnevnim aktivnostima.

U KONČARU se povodom Dana planeta Zemlje tradicionalno održava volonterska akcija „Uljepšajmo naš okoliš“ čiji je cilj dodatno zazeleniti tvornički krug na lokaciji sjedišta. Akcijama se u zadnjih 5 godina odazvalo 206 končarevca, a svojim se roditeljima u akcijama često pridruže i djeca koja s veseljem prionu vrtlarenju, sadnji i uređenju okoliša. Dodatno motivirani nepredvidivim izazovima i situacijama s kojima se svakodnevno suočavamo i koji pogađaju cijelu zajednicu, KONČAR se iznimno raduje nastavku provođenja tekućih, kao i sudjelovanju u nizu novih projekata i aktivnosti kojima u suradnji s poslovnim partne¬rima, suradnicima i lokalnom zajednicom, daje svoj doprinos u ostvarivanju ciljeva energetske učinkovitosti i održivosti te očuvanja i unaprjeđenja ekološke stabilnosti.