KONČAR revitalization of HPP Haditha reference

KONČAR je u Bagdadu s Iračkim ministarstvom elektroenergetike (MOE) potpisao 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane Haditha. Riječ je o postrojenju instalirane snage 6×128 MVA koje za KONČAR predstavlja jednu od najvećih referencija u povijesti. Hidroelektranu je KONČAR izgradio u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća. U projektu će sudjelovati više društava Grupe KONČAR, na čelu s KONČAR – Inženjeringom (KET). U sklopu ugovora, provest će se djelomična revitalizacija proizvodnih jedinica, zamjena dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita, kao i obnova strojarskih podsustava te hidromehaničke opreme elektrane.

Nakon deset godina nastavljeni su pregovori s kupcem, a nakon nešto više od 18 mjeseci novih razgovora u potpuno novom političkom okruženju Grupa KONČAR postigla je još jedan povijesni iskorak na globalnom tržištu, potpisom ugovora o revitalizaciji hidroelektrane Haditha. Štoviše, KONČAR je u posljednjih deset godina već realizirao nekoliko manjih ugovora, pretežito isporuke opreme i rezervnih dijelova za ovo energetsko postrojenje na rijeci Eufrat te druga postrojenja, poput HE Hemren. Ovim je ugovorom ostvaren značajan povratak na iračko tržište, čime je još jednom potvrđena uloga Grupe KONČAR kao jednog od najvažnijih domaćih izvoznika na globalno tržište.

Ugovor su u sjedištu MOE-a potpisali mr. sc. Ivan Tomšić, član Uprave KONČAR – Inženjeringa i Ali Ahmad Hassan, generalni direktor GEEP-a (General Directorate of electricity production), a na svečanosti potpisivanja je u delegaciji KET-a prisustvovao i Darijo Runjić, direktor poslovnog područja Proizvodnja električne energije.

„Izuzetno smo ponosni što je Ministarstvo elektroenergetike Iraka ukazalo povjerenje za ovako značajan projekt upravo KONČARU. Plod je to višegodišnjih pregovora, ali i već dokazanih globalnih referencija u ovom segmentu, koje potvrđuju bogato iskustvo te neupitnu kvalitetu i pouzdanost naših visokotehnoloških rješenja. Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta“, poručio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Godine 1895. zahvaljujući velikom znastveniku Nikoli Tesli električna energija je putem hidroelektrana osvijetlila svijet. Stavši uz bok velikim tvrtkama KONČAR je u proteklih više od sedam desetljeća u potpunosti ili djelomično izgradio i revitalizirao gotovo 400 hidroelektrana na svim kontinentima. Velik je to uspjeh, započet davne 1948. godine puštanjem u rad KONČAREVOG prvijenca, legendarnog generatora u HE Mariborski otok, danas muzejskog primjerka.

KONČAR – Inženjering (KET) ovaj će veliki te iznimno značajan projekt realizirati u konzorciju s lokalnom iračkom tvrtkom Al Rashak, a u realizaciju će biti uključena i druga društva Grupe KONČAR.