U nedjelju, 12. rujna, završila je jubilarna peta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja se i ove godine zbog epidemioloških mjera održavala virtualno i tako ponovno ujedinila cijelu Hrvatsku.

Radi se o tradicionalnoj humanitarnoj utrci i centralnom događanju koje organizira Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, te u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj utrke je hodanjem, trčanjem ili bicikliranjem prikupiti što više kilometara, simbolično nazvanih kilometrima mogućnosti, za djecu s teškoćama u razvoju.

KONČAR UNICEF Mliječna staza 2021

Tijekom deset dana utrke, više od  6.200 prijavljenih sudionika, među kojima 124 timova tvrtki, udruga, škola i vrtića, prikupilo je simboličnih 216.000 kilometara podrške diljem Hrvatske s istim zajedničkim ciljem – da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti.

Otprije je poznato da su končarevci kao kolektiv itekako aktivni u sportu i rekreaciji, a kad je u pitanju humanitarno djelovanje, motivacija da ulože dodatan trud ne izostaje.

Tako se utrci ove godine aktivno priključilo čak 112 predstavnika iz 13 Društava KONČARA, koji su prikupili rekordnih 11.811 km za djecu s teškoćama, čime je KONČAR osvojio prvo mjesto u poretku timova. Tijekom  trajanja utrke, končarevci su se međusobno bodrili porukama unutar mobilne aplikacije, hrabrili jedni druge i poticali na kilometar više. Rezultat njihovog entuzijazma nije izostao.

Sredstva prikupljena kotizacijama i dodatnim donacijama na ovogodišnjoj utrci, UNICEF će uložiti u uspostavljanje i proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka, mjesta gdje djeca s teškoćama i njihove obitelji dobivaju podršku stručnjaka kao što su socijalni radnici, medicinske sestre, logopedi, psiholozi, rehabilitatori i razni terapeuti. Dio sredstava bit će uložen i u uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama. Pomoć će biti usmjerena tamo gdje je najpotrebnije, u krajeve Hrvatske gdje usluge stručnjaka ne postoje ili ih nema dovoljno.