Otvorenje novog laboratorija za visokonaponska i druga ispitivanja te posebne donacije djeci i mladima 

KONČAR je danas obilježio 102. godinu poslovanja svečanim puštanjem u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone. Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu, a koji je od danas vitalni dio Laboratorijskog centra KONČAR – Instituta za elektrotehniku. Laboratorijski centar čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima. Događaj su uveličali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je u rad pustio novi laboratorij te poslovni partneri KONČARA.

KONČAR - Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Laboratorij ima iznimnu važnost za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim značajkama i najsuvremenijoj opremi pripada društvu malobrojnih laboratorija u svijetu koji mogu provoditi posebna visokonaponska i druga električna, mehanička i klimatska ispitivanja. Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi KONČAREV laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti KONČARA i Republike Hrvatske. Laboratorij će za domaće i strane naručitelje provoditi tipska, specijalna i razvojna ispitivanja energetskih i mjernih transformatora, prekidača, rastavljača i zemljospojnika, oklopljenih plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja, provodnih i potpornih izolatora, spojne i ovjesne opreme za nadzemne vodove, visokonaponskih kabela i HVDC kabela za istosmjerni prijenos energije.

Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, dimenzija 30 x 35 metara u tlocrtu i 28 metara visine. U navedeni prostor smještena su tri glavna nova ispitna sustava – 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV. Ispitni transformator 1200 kV, 960 kVA konstruiran u jednom stupnju, umjesto uobičajene kaskadne izvedbe, razvilo je i isporučilo društvo KONČAR – Mjerni transformatori, što je samo jedna od mnogih posebnosti novog laboratorija.

KONČAR - puštanje novog laboratorija u rad, Oleg Butković

U prigodi otvorenja novog laboratorija predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak naglasio je kako će se investicijski ciklus nastaviti te da će se temeljiti na ulaganjima u novu opremu i strojeve. „Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti. KONČAR u ovoj godini planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa usmjerit će se u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija“, pojasnio je Kolak.

Inače su Laboratorijski centar i Služba za certificiranje (SCERT) Instituta, zahvaljujući akreditacijama kod Hrvatske akreditacijske agencije, notifikaciji Instituta od Europske komisije kao certifikacijskog tijela za važne EU direktive te ulaskom u ekskluzivno društvo vodećih svjetskih laboratorija okupljenih u CBTL shemi (Certification Body Testing Laboratories), postali prepoznatljivi na svjetskoj razini po prilagodljivosti, stručnim znanjima i one stop testing načinu rada.

Dan KONČARA već je desetljećima prigoda i za posebnu donaciju kojom KONČAR želi poduprijeti neku organizaciju iz šire zajednice. Svoju veliku 102. obljetnicu KONČAR je obilježio donacijama koje su i ove godine upućene djeci i mladima. Općoj bolnici Gospić upućena je donacija koja će doprinijeti opremanju Dječjeg odjela te humanizaciji boravka djece tijekom njihove hospitalizacije. Uz to, Udruzi Pčelice, osnovanoj s ciljem podizanja kvalitete života te osiguravanja medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju s područja Gospića, donirana su sredstva u znak podrške pri skrbi za djecu i obitelji koje Udruga trenutačno okuplja.