KONČAR KET kapitalni remont CHE Čapljina

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) je s Javnim Poduzećem Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPHZHB) ugovorio Kapitalni remont motor-generatora broj 1 na SP CHE Čapljina, čiji radovi su nedavno započeli.

Crpna hidroelektrana Čapljina je crpno akumulacijska reverzibilna hidroelektrana. Nalazi se na donjem toku rijeke Trebišnjice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Izgradnja je započela krajem 1972., a puštena je u pogon 1979. godine. Tunelom od 636 metra kroz brdski masiv pristupa se  podzemnoj strojarnici dimenzija 24×98×77 m što je čini jednom od najvećih objekata te vrste u svijetu.

U podzemnoj strojarnici instalirana su dva trofazna sinkrona motor-generatora, pojedinačne nazivne snage 240 MVA s Francis reverzibilnim turbinama, svaka instalirane snage 250 MW. Instalirani protok po agregatu je 112,5 m³/s. Motor-generatori i turbine nalaze se u dvije jame unutar strojarnice, ukopane 50 metara ispod razine mora zbog uvjeta rada reverzibilnih agregata u pumpnom pogonu.

Glavni opseg radova obuhvaća zamjenu dijela štapova statorskog namota te isporuku rezervnih štapova statorskog namota, preklinjavanje statora, preizoliranje rotorskog namota, te remonte radove, kontrole i korekcije na  ostalim dijelovima opreme motor-generatora (generatorski ležajevi, hladnjaci itd.). Rotor motor-generatora najteži je dio opreme koji je ugrađen u crpnu hidroelektranu. Težak je 280 tona i nose ga dva mosna krana kojima se sinkrono upravlja tijekom vađenja i vraćanja rotora. Ove dvije aktivnosti su jedne od najzahtjevnih i najosjetljivijih poslova.

Uz KET, Končar – Generatori i motori d.d. (GIM) vrši obavljanje radova i isporuku specificirane opreme. Planirani završetak radova je prosinac 2021.