Grupa KONČAR je u trećem kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja:

  • ukupni prihodi kompanije veći su za 18,3 posto
  • ostvareni neto konsolidirani rezultat Grupe iznosi 154,5 milijuna kuna
  • knjiga otvorenih narudžbi, backlog, dostigla je povijesno najveću vrijednost od čak 5,2 milijarde kuna
  • prvi put ikad, KONČAR ugovorio posao na zahtjevnom tržištu Japana

OSTVARENI FINANCIJSKI REZULTATI

KONČAR se može pohvaliti s poslovnim prihodima u iznosu od 2.484,7 milijuna kuna, što je 387,2 milijuna kuna ili 18,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodaja u izvozu nastavlja rasti; postigla je vrijednost od 1.494,5 milijuna kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u tri kvartala prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62 posto.

Novougovoreni poslovi iznose 3.362,5 milijun kuna, što je 1.137,4 milijuna kuna ili 51,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz prodajne, postignuti su i odlični financijski rezultati. EBITDA iznosi 230 milijuna kuna i veća je za 110 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDU za siječanj – rujan 2020. godine. Operativna dobit je 157,2 milijuna kuna.

INTEGRALNA STRATEGIJA 2020+

U trećem tromjesečju tekuće godine finaliziran je i proces izrade Integralne strategije 2020+ Grupe KONČAR, a temeljni ciljevi su: implementacija četverogodišnjeg razvojno-investicijskog ciklusa, poboljšanje kvalifikacijske strukture, kompetenciju zaposlenika integracijom velikog broja inženjera u sljedeće četiri godine te daljnje povećanje izvoza i otvaranje novih kapitalnih tržišta. Proširenjem portfelja usluga i ponudom kvalitetnih rješenja s većom dodanom vrijednošću, konsolidirani prihodi do 2024. godine planirani su na razini od 4 milijarde kuna, a odnose se na organski rast.

Usporedno s procesom izrade Integralne strategije, Uprava Društva kontinuirano je provodila promjene u poslovnoj strukturi Grupe. Pripojena su Društva sličnih proizvodnih programa, u dogovoru s kineskim partnerom provedena je likvidacija zajedničkog pothvata KONČAR – XD te je osnovano novo društvo KONČAR – Digital. Osnivanjem novog Društva nastavljene su aktivnosti razvoja novih poslovnih rješenja koja će nam u fokusu biti sljedećih 10+ godina, a to su digitalizacija proizvoda, usluga i poslovnih procesa.