Nakon izvanrednih rezultata u prvom kvartalu 2023. godine, Grupa KONČAR je i u drugom tromjesečju nastavila s ostvarivanjem značajnog rasta uz rekordni broj novougovorenih poslova. Novougovoreni poslovi u prvom tromjesečju 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost otvorenih obveza, backloga, iznosi 1.337,4 milijuna eura, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura.

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Grupa KONČAR je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije za što je zaslužno povjerenje koje su gradili desetljećima, kao i kvaliteta te pouzdanost KONČAREVIH rješenja. To dodatno potvrđuju i poslovni rezultati koji prikazuju kako omjer novougovorenih i realiziranih poslova, book-to-bill ratio, u prvom polugodištu na tržištu Njemačke iznosi 3,2, ukazujući na tržišna kretanja te opseg potražnje za elektroenergetskom opremom.

„Na odličan financijski rezultat grupe KONČAR, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5% više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67%. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije čiji udio u izvozu iznosi 75%, ali i na svim ostalim tržištima“, navodi mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

 

KONČAR financijski rezultati u drugom kvartalu 2023

 

Financijske rezultate, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, potrebno je sagledati na normaliziranoj osnovi zbog visokog iznosa jednokratnih stavki u prošlogodišnjim ostvarenjima grupe KONČAR. Normalizirana EBITDA iznosi 34,3 milijuna eura i veća je za 13,9 milijuna eura ili 68,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a normalizirana neto dobit iznosi 23,3 milijuna eura i više je nego dvostruko veća (za 12,7 milijuna eura) u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Iako je zaustavljen rast cijena sirovina i materijala na tržištu i dalje vlada neizvjesnost, prije svega zbog rata u Ukrajini koji još uvijek traje.

Drugo tromjesečje Grupe KONČAR obilježili su i važni događaji, poput potpisivanja ugovora sa Zagrebačkim električnim tramvajem o kupoprodaji 20 niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 37,8 milijuna eura. Ugovori su potpisani u okviru projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026, a predstavljaju nastavak uspješne suradnje KONČARA i ZET-a temeljem koje su u razdoblju od 2005. do 2010. godine isporučena ukupno 142 niskopodna tramvaja. Podsjetimo, u drugom tromjesečju KONČAR je s VERBUNDOM sklopio važan ugovor za revitalizaciju hidroelektrana u Austriji i Njemačkoj, a važni ugovori sklopljeni su i sa Svenska Kraftnät (SVK), švedskim operatorom prijenosnog sustava za složene projekte proširenja 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma.

Knjiga ugovora raste i za 2025. godinu za koju su već do prve polovice ove godine ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 139 milijuna eura, što KONČAR ispunjava optimizmom da u narednom razdoblju podigne poslovanje na još višu razinu.

 

Detaljan izvještaj možete pronaći ovdje: Rezultati poslovanja Grupe KONČAR