KONČAR interaktivno djeluje sa znanstvenom i stručnom zajednicom kroz prepoznavanje, definiranje i implementaciju niza projekata u kojima svi sudjeluju kao ravnopravni partneri te potiče suradnju znanstveno-obrazovnog i gospodarskog sektora. Isto tako, pridaje se posebna pažnja poticanju izvrsnosti mladih tijekom obrazovanja pa već tradicionalno dodjeljujemo nagrade za najbolje studente raznih veleučilišta i fakulteta kao i nagrade za najbolje doktorske disertacije s primjenom u industriji.

Osim podrške sportašima pojedincima, podupiremo i aktivnosti klubova koji okupljaju sportaše amatere svih uzrasta u manje komercijalnim sportovima. Već godinama naše ime nose neka od najtrofejnijih hrvatskih klubova, a to su: Streljačko društvo “KONČAR Zagreb 1786”, Kanu klub KONČAR te Šah klub KONČAR.

Kao društveno odgovorna kompanija, KONČAR je angažiran i u aktivnostima od šireg društvenog značaja te se zauzima za očuvanje kulturne baštine i drugih prirodnih i povijesnih znamenitosti. Svake godine podržavamo brojne kulturne projekte, ali i inicijative i udruge koje okupljaju članove zajednice s poteškoćama u kretanju ili drugim specifičnim potrebama.