Centar proizvodnje Zapad

Nakon tehničkog pregleda u probni rad je pušten Centar proizvodnje Zapad (CPZ) HEP Proizvodnje. Iz centra, koji se nalazi u Hidroelektrani (HE) Senj, obavlja se nadzor, upravljanje, planiranje pogona i izvještavanje sa svih deset hidroelektrana u sklopu proizvodnog područja HE Zapad.

Za potrebe razmjene podataka s centrom nadograđeni su procesni sustavi na gotovo svim hidroelektranama. Dodatno se u centru prikupljaju i obrađuju podaci s meteoroloških, hidroloških i piezometarskih postaja u području.

Središnja aplikacija u centru je KONČAREV SCADA sustav PROZA NET, a ostale KONČAREVE aplikacije su aplikacije planiranja pogona (Prognoza dotoka, Vozni red i Simulacija tečenja), PROZA AGC aplikacija za automatiziranu regulaciju proizvodnje te sustav obračunskih mjerenja MARS. One zajedno sa izvještajnim aplikacijama i bazama podataka čine integrirano KONČAREVO rješenje za centre proizvodnje na slivovima.

CPZ je treći centar proizvodnje za hidroelektrane u Republici Hrvatskoj koji je implementirao KONČAR – Inženjering za energetiku i transport.