Prijava | Telefon: +385 1 3655 555 | info@koncar.hr

Offshore transformatori za vjetroelektranu na Sjevernom moru

/Offshore transformatori za vjetroelektranu na Sjevernom moru
Офшорные трансформаторы за ветро электростанцию на Северном море

Društvo KONČAR – Energetski transformatori (KPT), joint-venture Siemensa i KONČARA, uz pomoć utvrđenog poslovnog odnosa sa tvrtkom Siemens S.A. Španjolska, ugovorilo je sa španjolskom energetskom tvrtkom Iberdrola dva offshore transformatora nazivne snage 400 MVA, nazivnog napona 245 kV, za vjetroelektranu (VE) East Anglia ONE koju gradi ScottishPower Renewables u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK).

Nadalje, društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST), za Iberdrolu je proizvelo četiri pomoćna uzemljivačka transformatora snage 5500 kVA, naponske razine 66/0,4 kV.

Vjetroelektrana se gradi u okrugu Norfolk, u istočnoj Engleskoj, u Sjevernom moru, 43 kilometra od obale Suffolka, i dio je plana UK-a da do 2020. godine 15 posto svojih energetskih potreba pokriva iz obnovljivih izvora. Pridonoseći tom cilju, ovaj projekt s ukupno 714 MW obnovljivih izvora vjetra od 102 vjetroagregata zadovoljit će potrebe više od 500.000 domova. Elektrana vrijedna 2,5 milijarde funti, prve će kilovatsate početi proizvoditi 2019. godine.

Uz posebno rigorozne zahtjeve za antikorozivnu zaštitu zbog uvjeta rada transformatora na moru, specifičnost ovog ugovora je da će se platforma montirati onshore, odnosno na kopnu u brodogradilištu Španjolskoj.

Transformatori će biti smješteni u zatvorenom transformatorskom boksu, a rashladni sustav izvan njega te kompletno montirani u brodogradilištu, napunjeni uljem te će se na platformi transportirani do pozicije na moru. Izrađeni su i dodatni nestandardni proračuni kako bi se transformatori dimenzionirali za moguća naprezanja tijekom pomorskog transporta.

2018-02-12T10:01:22+00:0022. prosinca 2017.|Kategorije: vijesti|Tags: , , |